Gelişen siber dünya, her geçen gün gücünü artırarak karşımıza çıkan siber saldırıları da beraberinde getiriyor. Günümüzde karşılaştığımız atak türleri, bulut bilişim, IoT cihazları ve uzaktan çalışmanın da yaygınlaşmasıyla bundan on yıl öncesinden çok daha farklı boyutta ve sahip olduğumuz tek bir güvenlik çözümü, bu karmaşık saldırılara karşı yetersiz kalmakta. Kurumsal ağ deyimi, bundan birkaç yıl öncesine kadar sadece yerel kaynakları kapsıyorken bugün bu ağ, çoklu bulut platformlarına ve hatta evlerimize kadar uzamış durumda. Kesin olarak söyleyebiliriz ki yarının siber dünyası bugün olduğundan çok daha tehlikeli olacak ve birçok güvenlik çözümünün bütünleşik çalışmasına her zaman olduğundan daha fazla ihtiyaç duyacağız.
Fortinet, gelişen ürün portföyünü FortiOS altında birleştirerek “Security Fabric” adını verdiği platform ile birçok güvenlik çözümünün entegre bir şekilde çalışmasına olanak sağlıyor ve ciddi bir istihbarat paylaşımı ile sektörün en üst düzey güvenlik mimarisini oluşturuyor. Güvenli kurumsal ağ, bulut tabanlı güvenlik çözümleri, uygulama güvenliği, otomatik tehdit tespiti ve engellenmesi vb. bileşenlerinin yanında bu mimari, yüzden fazla farklı siber ağ üreticisi ile de entegre olabiliyor.
Fortinet, Security Fabric yapısını üç ana başlık altında tanımlamaktadır;
Geniş Portföy
Fortinet, sahip olduğu geniş ürün yelpazesini kullanarak, her tür dijital atak yüzeyine yönelik güvenlik çözümleri sunmaktadır.
Bütünleşik Mimari
Bir güvenlik duvarı olarak FortiGate üzerine inşa edilen yapı, birbiri ile tam anlamıyla entegre şekilde çalışmaktadır. Fiziksel cihazlar, sanal cihazlar veya bulut tabanlı çözümlerin hepsinin bir arada kullanılabilmesi, güvenliğin yanında izlenilebilirliği de artırmaktadır.
Otomasyon
Kapsamlı istihbarat ağı ile toplanan veriler, güvenlik çözümlerince analiz edilir ve yapay zeka yardımıyla tespit edilen tehditlere, kullanıcı farkına varmadan gerçek-zamanlı çözüm üretilir.
Fortinet Security Fabric yapı taşları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Güvenlik Odaklı Çözümler
- Sıfır Güven Ağ Erişimi (ZTNA – Zero-Trust Network Access)
- Uyarlanabilir, Ölçeklenebilir Çoklu-Bulut Çözümleri
FortiGate, ağ erişim kontrolü için konumlandırılan ve Security Fabric mimarisine entegre çalışan FortiNAC’tan aldığı istihbarat sonucunda, kablolu ve kablosuz son kullanıcı erişimi sağlayan ve yine FortiGate üzerinden yönetilebilen FortiAP/FortiSwitch’e bağlı kullanıcıları karantinaya alabilir veya olması gerektiği gibi ağ içerisinde segmente edebilir. Tüm bunlar FortiAnalyzer’da raporlanabileceği gibi, birçok Fortinet ürünü tek bir konsoldan FortiManager ürünü ile yönetilebilir. FortiSandbox, yine Fortinet Security Fabric yapısına dahil olarak FortiMail’den aldığı verileri analiz ederken ayrıca FortiGate için ek bir Anti-Virus katmanı oluşturabilir. Ayrıca tespit ettiği zararlı URL’leri FortiGate’e raporlayarak bir sonraki erişimin, Web-Filter ile engellenmesi sağlanabilir.
FortiGuard veritabanına ek olarak gücünü, geniş ürün yelpazesini entegre bir şekilde çalıştırabilmesinden alan Fortinet, Security Fabric ile markasını güvenlik sektörünün en üst noktasına taşımaktadır.